• Duck Swart heeft een update geplaatst in de groep Groepslogo van Natafel DovemansorenNatafel Dovemansoren 2 jaren, 11 maanden geleden

  [bpfb_link url=’https://www.theguardian.com/world/2020/feb/11/coronavirus-expert-warns-infection-could-reach-60-of-worlds-population?CMP=Share_AndroidApp_WhatsApp’ title=’Coronavirus 'could infect 60% of global population if unchecked' | World news | The Guardian’ image=’https://i.guim.co.uk/img/media/d3a70f3a33e94eec9cdfe949256275350bdee504/0_242_5568_3341/master/5568.jpg?width=1200&height=630&quality=85&auto=format&fit=crop&overlay-align=bottom%2Cleft&overlay-width=100p&overlay-base64=L2ltZy9zdGF0aWMvb3ZlcmxheXMvdGctZGVmYXVsdC5wbmc&enable=upscale&s=42e3c68698e81cb27bccb68bf1c1d5b5′]Exclusive: Public health epidemiologist says other countries should consider adopting China-style containment measures[/bpfb_link]

  • NL Deepl.com snel-vertaling
   Coronavirus ‘zou 60% van de wereldbevolking kunnen besmetten als het niet wordt gecontroleerd’.

   De coronavirusepidemie zou zich kunnen verspreiden naar ongeveer tweederde van de wereldbevolking als ze niet onder controle kan worden gehouden, aldus de belangrijkste epidemioloog op het gebied van de volksgezondheid in Hongkong.
   Zijn waarschuwing kwam nadat het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat recente gevallen van coronaviruspatiënten die nooit China hadden bezocht, het “topje van de ijsberg” zouden kunnen zijn.
   Prof. Gabriel Leung, de voorzitter van de Volksgezondheidsgeneeskunde van de Universiteit van Hong Kong, zei dat de belangrijkste vraag was om de grootte en de vorm van de ijsberg te achterhalen. De meeste deskundigen dachten dat elke besmette persoon het virus zou doorgeven aan ongeveer 2,5 andere mensen. Dat gaf een “aanvalspercentage” van 60-80%.

   Wat zijn superspreaders en hoe brengen ze het coronavirus over?
   Lees meer

   “Zestig procent van de wereldbevolking is een verschrikkelijk groot aantal,” vertelde Leung de Guardian in Londen, op weg naar een bijeenkomst van deskundigen bij de WHO in Genève.
   Zelfs als het algemene sterftecijfer zo laag is als 1 procent, wat volgens Leung mogelijk is als rekening wordt gehouden met mildere gevallen, zou het dodental enorm zijn.
   Hij zal de WHO-deskundigenvergadering vertellen dat de omvang van de groeiende wereldwijde epidemie de belangrijkste kwestie is en dat de tweede prioriteit is na te gaan of de drastische maatregelen die China heeft genomen om de verspreiding te voorkomen, hebben gewerkt – want als dat zo is, zouden andere landen moeten nadenken over het aannemen van deze maatregelen.

   Mensen in Yokohama, Japan, kijken naar het cruiseschip Diamond Princess, waar tientallen passagiers positief testten op het coronavirus. Foto: Issei Kato/Reuters
   Advertentie

   Het dodental van het virus op het vasteland van China is dinsdag weer met 1000 doden gestegen, hoewel het aantal nieuwe bevestigde gevallen is gedaald.
   Leung – een van ’s werelds deskundigen op het gebied van coronavirusepidemieën, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de uitbraak van Sars in 2002-03 – werkt nauw samen met andere vooraanstaande wetenschappers, zoals de tegenhangers van het Imperial College in Londen en de Universiteit van Oxford.
   Eind januari waarschuwde hij in een krant in de Lancet dat de uitbraken waarschijnlijk “exponentieel” zouden groeien in steden in China, met een achterstand van slechts één tot twee weken op Wuhan. Elders, ,,onafhankelijke zelfvoorzienende uitbarstingen in belangrijke steden konden globaal” wegens de wezenlijke beweging van mensen onvermijdelijk worden die besmet waren maar nog niet symptomen, en het ontbreken van volksgezondheidsmaatregelen hadden ontwikkeld te stoppen.
   de spreiding.

   Epidemiologen en modelbouwers probeerden uit te zoeken wat er waarschijnlijk zou gebeuren, zei Leung. “Gaat 60-80% van de wereldbevolking geïnfecteerd raken? Misschien niet. Misschien komt dit in golven. Misschien gaat het virus zijn dodelijkheid verminderen omdat het zeker niet helpt als het iedereen op zijn pad doodt, omdat het ook gedood zal worden,” zei hij.
   De deskundigen moeten ook weten of de beperkingen in het centrum van Wuhan en andere steden de infecties hebben verminderd. “Hebben deze massale volksgezondheidsinterventies, sociale afstandelijkheid en mobiliteitsbeperkingen gewerkt in China?” vroeg hij. “Als dat zo is, hoe kunnen we ze dan uitrollen, of is het niet mogelijk?”

   Wat is coronavirus en hoe bezorgd moeten we zijn?
   Lees meer

   Er zouden moeilijkheden zijn. “Laten we aannemen dat ze hebben gewerkt. Maar hoe lang kun je scholen sluiten? Hoe lang kun je een hele stad afsluiten? Hoe lang kun je mensen uit de buurt van winkelcentra houden? En als je die [beperkingen] opheft, komt het dan allemaal weer terug en woedt het weer? Dus dat zijn heel echte vragen,” zei hij.
   Als China’s lockdown niet heeft gewerkt, is er nog een andere onsmakelijke waarheid onder ogen te zien: dat het coronavirus misschien niet kan worden ingedamd. Dan zal de wereld van spoor moeten veranderen: in plaats van te proberen het virus in te dammen, zal het moeten werken om de gevolgen ervan te verzachten.

   Ontsmettingsmiddel gespoten op mensen die een wooncomplex in Tianjin, China binnengaan. Foto: STRINGER/Reuters
   Advertentie

   Voorlopig zijn inperkingsmaatregelen essentieel. Leung zei dat de periode waarin mensen geïnfecteerd waren, maar geen symptomen vertoonden, een groot probleem bleef. Quarantaine was noodzakelijk, maar om er zeker van te zijn dat mensen het virus niet nog steeds bij zich droegen toen ze vertrokken, zou iedereen idealiter om de paar dagen moeten worden getest. Als iemand binnen een quarantainekamp of op een getroffen cruiseschip positief testte, zou de klok weer op 14 dagen moeten worden gezet voor alle anderen.
   Sommige landen die risico’s lopen door de verplaatsing van mensen van en naar China hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Tijdens een bezoek aan Thailand drie weken geleden sprak Leung met de minister van Volksgezondheid, die ook vice-premier is, en adviseerde hij het opzetten van quarantaine kampen, wat de regering heeft gedaan. Maar andere landen die banden hebben met China blijken, onverklaarbaar, geen gevallen te hebben – zoals Indonesië. “Waar zijn ze?” vroeg hij.

   VRAGEN EN ANTWOORDEN

   Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de uitbraak van het coronavirus?

   Toon
   Wetenschappers weten nog steeds niet zeker of de overdracht plaatsvindt via druppels van hoestbuien of mogelijk via deeltjes in de lucht. “Het is nogal moeilijk om dat soort zorgvuldig gedetailleerd werk te doen als alles woedend is. En tenzij het woedend is, is het onwaarschijnlijk dat je genoeg bevestigde gevallen krijgt,” zei hij. “In Sars hebben we nooit de kans gehad om dit soort studies te doen.”
   Hong Kong, dat 36 bevestigde gevallen van het coronavirus heeft, was in de slechtst mogelijke omstandigheden voor de bestrijding van een woedende epidemie, zei Leung.
   “Je hebt extra vertrouwen nodig, extra gevoel van solidariteit, extra gevoel van goede wil, die allemaal volledig zijn opgebruikt – elke laatste druppel in die sociale hoofdstad brandstoftank is uitgeput na nu acht maanden van sociale onrust, dus het kon niet op een slechter moment zijn gekomen,” zei hij.

   Gezondheidswerkers in beschermende tandwielen evacueren de bewoners uit een gebouw voor openbare huisvesting in Hongkong. Foto: Tyrone Siu/Reuters

   De mensen moesten vertrouwen hebben in hun regering terwijl de onzekerheden van de nieuwe uitbraak werden uitgewerkt door de wetenschappelijke gemeenschap, zei hij, “en natuurlijk als je sociale media en nepnieuws en echt nieuws daar allemaal door elkaar hebt en dan nul vertrouwen, hoe vecht je dan tegen die epidemie?”
   In januari publiceerde Leung twee kranten in het Lancet. De eerste onderzocht de schade die door sociale onrust is toegebracht aan de geestelijke gezondheid van de bevolking van Hongkong. De tweede ging over de verspreiding van het coronavirus.
   “Dus de twee zijn nu samengekomen. De eerste heeft de tweede onmogelijk gemaakt om mee om te gaan – onmogelijk. Ik bedoel, hoe breng je je bevolking mee als er een grote kloof in de samenleving is?” zei hij.